Kjøpe valp?                                      

Valpene på Kennel Skotmyra selges 8 uker gamle med norsk stamtavle og chip. De blir veterinær-besiktiget og får flere ormekurer før levering.

Valpene vokser opp i stuen sammen med oss og blir da godt sosialisert på voksne, barn, katter og dagligdagse lyder. De vil også få oppleve livet utenfor stua med hundegård, hage, trafikk, by, strand, gårdsdyr og skog :) Dette med måte selvsagt. Valpene vil bli tilvendt bur, både hjemme og i bilen. Valpepakke fra Royal Canin og Eukanuba medfølger hver enkelt valp:) Pakken inneholder blant annet valpefôr til de første dagene.

Jeg forhåndsregistrerer valpene. De er da forsikret hos meg frem til eierskifte er gjennomført. Etter dette må du selv forsikre valpen.

Oppfølging og rådgivning hele hundens liv er en selvfølge. 

Det er lovpålagt at valpen sikres i bur i bilen.

Husk å melde på valpekurs - dette har både valp og eier ofte stort utbytte av!  ;)

Normalpris på en frisk valp er 13.000,-

Hvis det er noen ledige valper på Kennel Skotmyra finner du dem inne på siden " våre kull " :)

 

                              Ting å tenke på

Kjøp aldri valp på impuls. Først og fremst er en valp helt avhengig av ditt stell både som liten og livet ut. En cardigan kan leve til den er 12-15 år gammel. En valp er heller ikke et leketøy som du kan legge bort når du er lei den. Valpen/hunden din er et levende individ, som krever din fulle oppmerksomhet og stell i mange år fremover.

Et barn skal aldri oppdra en valp/hund alene. En voksen person skal alltid ha hovedansvaret. Når det er sagt så har barn stor glede av å vokse opp med hund :)

Noen individer kan bli ganske krevende i tenåra. Det er viktig å bære ved hunden i denne perioden, hvor det virker som de har bomull i ørene... det går over. Mange hunder, særlig hannhunder blir omplassert i denne perioden av livet. Det er synd, for de var jo bare tenåringer og ikke dumme eller slemme...

En hund koster penger. Valpeprisen er en engangssum, men det koster mer enn dette å eie en hund. De skal forsikres, vaksineres, fores og utstyr må kjøpes inn. Man må også forberede seg på at de velger den dyreste tingen du har å gnage i stykker om den kjeder seg en dag :) Det er derfor greit å tenke igjennom om man har råd til å eie en hund. 

Hva skal hunden brukes til ? Det er greit å ha en plan for hva du vil med hunden din, enten det er en form for hundesport eller ren familiehund. Cardigan er en rase som kan brukes til det meste. Om du velger "familiehund"  så anbefaler jeg sterkt at småtrening/triks også står i fokus. Hunden trenger å få brukt hjernen sin litt og ikke bare beina. Mye trening kan gjøres på tur, som for eksempel  innkalling, lære hunden å gå bak deg, på plass, høyre og venstre osv. Godbitsøk er også en fin enkel måte å få brukt hjernen på, dette kan gjøres både ute og inne. Man får mange gode tips om dette på nettet eller i bøker.

Enhver cardigan er et eget individ. Om du kjenner en nabo som har en fantastisk utgave eller motsatt så er det ikke sikkert din hund blir som den. Jeg anbefaler derfor å møte flere individer før du bestemmer deg for rasen, gjerne på hundeutstilling eller besøk hos oppdrettere.

Er noen i familien allergiske? Sjekk på forhånd! Lån en hund hvis det går og pass den i flere dager for å se. Reis på hundeutstillinger for å hilse på rasen. Det er utrolig kjedelig å måtte omplassere sin valp eller hund pga allergi som man ikke visste om.

Mange lurer på om de skal velge tispe eller hannhund. Min erfaring er at med god oppdragelse spiller det nesten ingen rolle hva man velger. Noen forskjeller er det dog på kjønnene:  Tispene har løpetid i ca 3 uker 2 ganger i året hvor de blør i ca 11-14 dager. De kan bli litt hormonelle og småsure i denne perioden. Man må også passe godt på tispen i ståperioden og holde henne i bånd så ingen tjuvparring skjer. Selv den mest lydige tispe kan stikke av i denne perioden av løpetiden. Noen tisper er flinke til å vaske seg , noen er ikke. Hannhundene er mer jevnt hormonelle hvis man ser bort i fra tenåra der det kan være litt ekstra. De markerer mye mer enn tispene og kan gjerne tøffe seg mot andre hanner.

Tispene kan være roligere enn hannene, men også dette er veldig inviduellt ...den roligste corgien jeg noen gang har kjent var en hannhund.

 

                                                 Fôring

Hovedfôret her på kennelen er Royal Canin iblandet Vom og Hundemat etter behov . Eukanuba er også et fôr vi bruker litt av.

Når valpen flytter til deg/dere er den vandt til å få mat 3 ganger om dagen, både oppbløtt og tørt. Etter hvert kan det minkes til 2. 

Rent, friskt vann skal alltid stå fremme, men kan begrenses om natten.

Husk å gi valpen noe å gnage på. Bytt gjerne ut leker og gnagebein annenhver dag så de ikke går lei. Møblene vil takke deg for dette senere:)

                             Mosjon

Jeg bruker noen tommelfingerregler for å ha noe å gå etter. De er ikke annet enn veiledende.

Turer: 
Valp inntil 3 mnd: Ingen. Bare utforskning. Lek i hagen og skogen er bra, men husk at valpen trenger mye hvile.
3 mnd: ca. 10-15 minutter maks. 
4 mnd: ca. 15-20 minutter maks. 
5 mnd: ca. 20-25 minutter maks. 
Du kan plusse på 5-10 min pr. mnd. til hunden er voksen, eller du har kommet opp i den tiden du synes er ok for deg og hunden. Her varierer det veldig på individ. (Voksen regnes ca 2 år)
 
Mosjon med valper skal absolutt ikke være: 
  • Jogging 
  • Sykling
  • Skiløping
  • Hopping
  • Lange gåturer hvor valpen må "løpe etter"
Valper klarer ikke si ifra hvis de er slitne, de presser seg gjerne til det ytterste for å følge flokken. Derfor er det viktig at vi mennesker setter begrensningene for dem. Selv om de ikke virker slitne der og da kan de få vonde voksesmerter om natta hvis de har overanstrengt seg. Det ser man ofte med halthet etter soving.
 
Ønsker du likevel å reise på en lang skogstur er sekk et fint alternativ for slitne valpebein, de venner seg ofte fort til å sitte i sekken :)
 
Du kan sykle forsiktig med hunden fra den er 2 år ( trening ved sykkel kan starte før) helst ikke mer enn 2 ganger pr uke. Start med travøkter da trav bygger opp kroppen mens galopp river ned kroppen. 
 
Jeg anbefaler å følge dette for å unngå miljøbasert HD/AD/SHORT ULNA og andre muskel og leddsykdommer skapt av overmosjonering.
Unngå også overdreven hopping, særlig UT av bilen, ned fra sofa osv. så lenge valpen er liten:)
 
Dette er som skrevet ovenfor kun til veiledning. Mange har og vil nok fortsatt la valpen leke eller bevege seg ubegrenset og uten menneskebestemt hvile. Det kan hende det går bra i de fleste tilfeller, men det ville være meget synd om det ikke gjorde det. Bedre å være føre var når det gjelder valpens fysiske og psykiske helse :) Hunden din skal forhåpentligvis leve i mange år og dere vil tidsnok få glede av lange turer og treningsøkter :) Da er det godt å vite at hunden er godt opptrent og rustet til oppgaven.
  
 
 
                         Det nye familiemedlemmet 
 
Det første du bør tenke på når valpen skal i hus er om du har mulighet til å være hjemme med den noen dager eller uker i begynnelsen. Valpen trenger nærhet og støtte når den akkurat har forlatt sin mor og sine kullsøsken. Det kan være en stor overgang og de kan virke litt redde i starten. Snakk rolig med den og la den utforske sitt nye hjem i sitt eget tempo.
Hvis det bor barn i huset så er de sikkert ivrige etter å leke og herje med valpen med det samme, men dette kan stresse valpen. Jeg anbefaler heller at de setter seg ned med for eksempel en biteleke og har litt "rolig lek" isteden.
Husk å aldri valpen få lov til å bite i hender eller klær, kun leker som den senere også får lov til bruke. Hvis den blir overivrig og ikke vil slutte med bitingen så rett og slett reis deg å gå bort. Du kan også legge inn et bestemt "nei" før du reiser deg og går, men ikke skrik eller skrem den.
 
Når man ikke kan følge med på valpens aktiviteter så anbefaler jeg å ha den på et begrenset trygt område i huset. Enten ved å sperre av ,bruke valpebinge eller stort bur. Det er utrolig mye de små kan rote seg bort i, noe er direkte farlig og kan til og med dødelig. (valper har dødd av en sokk) Uansett hva du velger så skal valpen ha et positivt forhold til dette stedet. Gjerne gi den mat der ,en liten seng, trygge leker, gnagebein osv. Da ser valpen på dette stedet som trygt og godt. De kan ofte protestere litt mot dette stedet i starten fordi det er uvant, men aldri slipp den ut når den bråker, bjeffer eller skriker. Vent til den er rolig. ellers lærer de fort at bråk betyr at den får viljen sin. Hvis du bor i leilighet med nære naboer så er det lurt å si ifra at det kan bli litt lyder :) Binge og burtrening starter her hos meg.
Husk å sikre trapper og andre uegnede steder med grind! 
 
En valp trenger mye søvn og hvile. Aldri forstyrr valpen når den sover.
Etter hvert som du lærer din valp å kjenne vil du også kjenne igjen tegnene på at den er sliten og trenger hvile. Ofte blir de ekstra ivrige og ville når de er trøtte, et tegn på stress ... da er det på tide med "time out". gjerne på sitt trygge begrensede område. Husk at det er like viktig å lære valpen å være rolig som det er å trene og leke med den ! :)
 
Renslighetstreningen starter fra første dag. Velg et sted ute du vil at valpen skal bli kjent på og gjøre ifra seg. Bær eller følg den dit hver gang den skal ut, etter soving, lek, mat. Dette blir ganske ofte. Skryt av valpen når den gjør ifra seg ute, men ikke kjeft på den når den har uhell inne. Bær den ut hvis den har uhell inne eller er midt i prosessen, så har den sjans til å forbinde likevel. Valpen må ofte ut å tisse 1-2 ganger på natta i begynnelsen.
 
En valp trenger ikke direkte mosjon, kun å utforske
Miljøtrening er noe helt annet og det trenger valpen mye av. Når valpen er trygg på dere og huset sitt er det på tide å utforske resten av "verden".
Ta valpen med ut på korte besøk her og der. Utsiden av en travel butikk er ofte spennende, den får hilse på nye mennesker og se mye rart. Hvis valpen skulle bli skremt av noe så er det viktig at den opplever samme tingen/personen om igjen på en trygg måte. Valpen kan gjerne hilse på andre hunder, men det bør i starten være voksne rolige hunder med godt språk. Gjerne hunder du stoler på.
Miljøtreningen starter allerede her hos meg.
 
De fleste valper kan være løse ute i hagen hvis dere ikke bor rett ved trafikkert vei . Hvis dere gjør det, så er det lurt å starte båndtrening ganske kjapt. Halsbåndet/selen kan valpen ha på seg inne i korte perioder for å venne seg til. De vil ofte klø seg og det kan virke ubehagelig, men dette er viktig trening. Denne treningen starter allerede her hos meg så det ville ikke være helt nytt for dem. De kan hoppe og dra i båndet ute, men lokk med godbit eller følg etter så de ikke kveler seg og får dårlige minner fra båndtreningen.
Jeg anbefaler ikke å ha halsbåndet på hele tiden. Valpen vokser fort og halsbåndet kan fort blir for stramt! 
Ved bruk av langline og halsbånd sammen bør du passe på at valpen ikke løper "linen ut" for så å rykke til når linen stopper. Dette er en stor belastning på nakken og kan i verste fall føre til skader.
 
Noe av det viktigste dere kan trene på helt fra starten er innkalling. Tren både inne og ute, med og uten bånd/langline. Rop på valpen med høy lys stemme og når den kommer får den godbiter ( gjerne noe VELDIG GODT) og/eller masse ros. Hvis den ikke kommer, så vent litt og prøv igjen. Ikke mas på valpen, da går den lei. Hvis den kommer av seg selv så ros på samme måte :) Barna kan gjerne lære at de ikke må mase på valpen , men la den komme av seg selv og da får den godbiter og ros av dem også :)
 
Valpen bli mest sannsynlig hentet i bil, men for å opprettholde gleden ved å kjøre bil er det viktig å ta den med på korte turer innimellom. Valper glemmer fort at bil er trygt. Gjerne bilturer uten at den skal på tur/luftes. Da slipper den å bygge opp forventninger hver gang dere er ute å kjører. Dette kan føre til en bråkete og stresset hund i bilen.
Sikring med bur i bil er lovpålagt.
 
Det er noe utstyr man bør ha i hus før det nye familiemedlemmet kommer. Noe kan kjøpes inn etter hvert og da kan valpen være med. Fin miljøtrening :)
Noe man bør ha i hus er : Valpefôr ( får med litt fra meg)
                                          Bur, binge eller grind  
                                          Mat og vannskåler i metall eller porselen 
                                          Gnagebein og leker 
                                          En eller to hundesenger 
                                          Halsbånd/sele 
                                          Langt bånd eller langline 
                                          Klotang/kloklipper 
                                          Myk børste 
                                          Bur til bilen  
                                          Hundeposer 
 
Andre ting som hundeshampo, tannbørste/tannkrem, refleksdekken og skikkelig børste kan kjøpes etter hvert.
 
 
                   Picture
                                                                               Madonna

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.