Welsh corgi cardigan

Stell av din corgi

Cardigan har en god dobbel pels. Dekkhårene er stri av medium lengde og værbestandig, mens underpelsen er mykere og isolerende i kaldt vær. Pelsen er en anelse tykkere rundt nakken og bakbeina, det er med på i gi cardigan sitt karakteristiske utseende.
Cardigan har en pels som lukter lite, derfor er det også ekstra viktig at bading foregår sjelden for dette frembringer lukt i pelsen. Bading fjerner også viktige oljer i pelsen som gjør den værbestandig.
Hunden har en røyteperiode 2 ganger i året, men man må regne med løse hår i huset hele året.

Bruk en børste med fin til middels bust ca en gang i uken. I røyteperioden kan man børste hunden hver dag om ønskelig. Furminator o.l kan brukes, men kun når hunden røyter ellers kan det skade pelsen. Bad hunden kun når det trengs. Pelsen under potene bør klippes regelmessig slik at smuss og skitt ikke fester seg der. På fluff kan pelsen klippes på halen og ben/lår på vinteren slik at snø ikke fester seg. Pelsen gror fint ut igjen.

Tips: en hund bør kun ha på halsbånd og sele ved tur/trening. Halsbånd/sele sliter bort pels og kan i tillegg forårsake irritasjon og kløe.

Det som er genialt med pelsen til en cardigan er at den "tørker seg ren" igjen etter tur.


Klørne på en cardigan vokser fort og må klippes ofte, ca hver 7-14 dag. Klør som ikke blir klippet ofte nok kan bli lange, flise seg opp og infisere tredeputen. Klørne kan også bøye seg og vokse inn i tredeputen. Dette er svært vondt for hunden.. Det påvirker gangen, posituren, skjellettet og leddene.

Kjøp en god klosaks som passer til medium hund. Hvis du er usikker på åssen klørne klippes kan du rådføre deg med oppdretter eller veterinær.

En annen populær metode er sliping av klør f.eks. med Dremel eller annen sliper. Hvis du velger denne metoden er det viktig å passe å at maskinen ikke blir for varm ved bruk.

Øynene bør sjekkes hver dag. De bør være klare og rene. Fjern evt "søvn/våg". Mye gul søvn kan tyde på øyekatarr. Fjernes lett med øyedråper, men er smittsomt.

Ørene bør sjekkes en gang i uken. De skal være tørre og rosa inni. Røde/brune irriterte ører kan tyde på ørebetennelse. Hunden rister da mye på hodet og holder hodet ofte skjevt. Må behandles hos dyrlege.

Nesen skal ha en fin overflate uten skorper, sår eller gulaktig snørr. Om den er tørr eller våt, varm eller kald har ikke noe å si. Litt blankt snørr er vanlig på feks kalde dager. (Temperatur måles med termometer i endetarmen, ikke ved å kjenne på nesen)

Tennene skal være hvite og glatte uten tannsten. Rasen skal ha saksebitt. Tørrôr og/eller gnageben holder tennene rene. Jeg anbefaler å pusse tennene på hunden hvis du ser det danner seg tannstein. Evt kan man kjøpe en tannskrape, men dette kan også skade emaljen.. Gummene skal være lett rosa, ikke hvit eller rød.

 

Parasitter:

Info om lopper finner du HER

Info om blodlus og pelslus finner du HER

Info om invollsorm finner du HER og HER

Andre parasitter og infeksjoner : LES HER

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.